Преподобний Феодор Освячений названий «освяченим» тому, що став першим зі свого монастиря, котрого рукопоклали у сан священика.
Преподобний Феодор народився в Єгипті у забезпеченій сім’ї. Батьки преподобного з дитинства виховували сина у християнській вірі. Ще у ранньому віці святий проявив своє бажання стати ченцем. Одного разу з нагоди дня Богоявлення у будинку батьків Феодора було велике святкове частування. Але майбутній подвижник відмовлявся їсти розкішну їжу та сумував про те, що приймаючи земні радощі, позбавляється благ майбутнього життя.
У 14-річному віці він таємно пішов зі свого будинку та оселився в одній із обителів Єгипту. Дізнавшись про преподобного Пахомію Великого, хлопець проявив бажання з ним познайомитися. Преподобний Пахомій був попереджений Господом про явлення юнака і з любов’ю прийняв його.

З цього дня преподобний Феодор був у повному послуху у свого духовного отця. Бачучи глибоке духовне життя юнака, якому на той момент було 20 років, преподобний Пахомій доручив йому вимовити перед усією братією повчання. Але багато старших за віком ченців не захотіли слухати молодого ченця. На що преподобний Пахомій їм відповів: «Ви підкорилися дияволу і своєю зарозумілістю занапастили свою працю. Ви не Феодора відкинули, але відкинули Слово Боже і втратили Святого Духа». Згодом преподобний Пахомій доручив Феодору очолювати обитель, а сам пішов у далекий монастир. Преподобний Феодор, котрий палко любив свого наставника, до кінця днів дбав та доглядав його. І він заплющив йому очі в день, коли преподобний Пахомій відійшов до Господа Бога. Згодом святий Феодор очолював інші пустельні монастирі. У працях та молитві доживши до глибокої старост.

Преподобний Феодор Освячений помер у 368 році.