Настоятель храму о. Петро (Семащук) поділився своїми враженнями від поїздки до Єгипту, де він звершив паломництво по православним монастирям преподобного  Антонія Великого і преподобного Павла Фівейського, які розташовані в Аравійській пустелі по різні сторони одного і того ж гірського хребта.

Монастир Антонія Великого – це найдавніший монастир у світі.

Він був заснований св. Антонієм в 4 ст. і став духовним центром всіх ченців. Цей монастир став взірцем для монахів  усіх наступних поколінь.

Преподобний Павло Фівейський жив в один час з прп. Антоніем. Він не заснував жодної обителі, але незабаром після його смерті з’явилося багато наслідувачів його життя, які покрили обителями всю пустелю.

Святого Павла Фівейського визнано першим християнським ченцем, який провів у відлюдництві десятки років. Преподобний оселився в печері, біля підніжжя гори, і прожив у ній 91 рік.  Він помер в 341 році. Незадовго до смерті святого Павла його відвідав святий Антоній.

Аравійська пустеля в Єгипті – це місце духовних і тілесних подвигів в тому ж 4-му столітті і Преподобного Феодора Освяченого, небесного покровителя нашого храму,  та його учителя Пахомія Великого.

З’ясувалось, що храму на честь Феодора Освяченого в Єгипті не існує і ченці древніх монастирів Антонія Великого та Павла Фівейського з вдячністю та шаною прийняли ікону преподобного і поділились інформацією, щодо монастиря, де підв’язався преп. Феодор Освяченний.

Пошуки відомостей про святий духовний шлях Небесного покровителя та Великого молитовника нашого храму тривають.